התהליך הטיפולי בילד נבנה על ידי מנתחת ההתנהגות, אבל היישום שלו בפועל מבוצע על ידי ההורים ועל ידי התרפיסטית (בפיקוח ומעקב של מנתחת ההתנהגות). כלומר, מלבד ההורים שיבואו במגע עם הילד בעת יישום תוכנית הטיפול, תיכנס לחייו גם דמות חדשה – התרפיסטית – ולה השפעה רבה על התקדמות הטיפול. לפיכך חשוב להקפיד על בחירת תרפיסטית מתאימה. אז איך לבחור תרפיסטית? כך זה עובד:
שלבי בחירת תרפיסטית
1. איתור וגיוס מועמדות
איפה מחפשים תרפיסטית? ראשית נבדוק באתרים כמו אתר הארגון הישראלי למנתחי התנהגות מוסמכים, אתר בית ליאור או אתר אלו”ט. לחלופין נחפש ברשתות החברתיות, באתרים שבהם תרפיסטיות מפרסמות את עצמן בחיפוש עבודה. אם לא נמצא, נפרסם מודעת “דרוש/ה תרפיסט/ית”. שיטה מקובלת אחרת היא פנייה ישירה לתרפיסטיות דרך המלצות מפה לאוזן.
2. ראיון עבודה טלפוני לסינון ראשוני
השלב הבא הוא ראיון ראשוני שנבצע בטלפון. זה השלב שבו נכיר את המועמד/ת ונשאל אותה מספר שאלות בסיסיות. למשל:
- האם יש לך ניסיון קודם? עם אילו ילדים עבדת בעבר?
- האם עברת הכשרה או רכשת השכלה רלוונטית כלשהי?
- מה מקום המגורים שלך? האם יש לך אפשרות להתנייד ברכב?
- איך תתמודדי עם הצורך לעבוד תחת פיקוח של מנתחת ההתנהגות, ומדי פעם לקבל ביקורת או משוב על העבודה שלך?
- שאלות נוספות ככל שיש צורך.
על פי תשובותיה של המועמדת נבצע כבר בשלב הזה סינון גס של המועמדות. נתקדם רק עם אלה שתשובותיהן נראו לנו משביעות רצון.
מי מבצע את תהליך בחירת התרפיסטית?
כדאי שההורים יבצעו בעצמם את שני השלבים הראשונים (איתור מועמדת וסינון ראשוני). זאת משום שבשלב הזה מסכמים גם פרטים שלא קשורים למנתחת ההתנהגות: תנאי השכר, תדירות מפגשים, השעות וכיו”ב. בכל מקרה, בין אם מנתחת ההתנהגות הייתה מעורבת בתהליך עד כה ובין אם לא – מהשלבים הבאים נוכחותה חיונית כדי לבחור תרפיסטית לילד/ה.

3. ראיון פרונטלי מעמיק
אם תשובותיה של המועמדת עד לשלב הזה משביעות רצון, נקבע איתה ראיון עבודה פרונטלי. בראיון זה ישתתפו גם ההורים וגם מנתחת ההתנהגות. למה זה חשוב? משום שיש פעמים בהן כימיה עם אדם לא בהכרח עוברת דרך הטלפון כפי שהיא עוברת פנים מול פנים. בנוסף, בעוד שמנתחת ההתנהגות בודקת את ההיבטים המקצועיים של המועמדת, ההורים חייבים לוודא שיש כימיה ותקשורת טובה. אחרי הכל, הם אלה שעומדים להכניס אותה אליהם הביתה. היא תגיע אליהם פעמיים-שלוש בשבוע לתקופה של כמה חודשים לפחות (ולעיתים אפילו יותר).
במעמד הראיון הפרונטלי נמשיך ונשאל שאלות מעמיקות יותר. שאלות כמו “מה גרם לך לרצות לעבוד בתחום הזה?” או “אילו תכונות, לדעתך, צריכות להיות לתרפיסטית?”. נוכל גם להציג בפני המועמדת תיאורי מקרים ולשאול כיצד תגיב. לדוגמה, “מה תעשי אם הילד מסרב לשתף פעולה ואפילו מנסה לנשוך אותך?” או “מנתחת ההתנהגות הגדירה מטרה, אבל את חושבת שיש מטרה חשובה יותר. מה תעשי?”.
על פי תשובותיה המילוליות של המועמדת ננסה להבין את יכולותיה, כישוריה, אופיה ועמדותיה. האם היא תוכל לקבל משוב וביקורת על עבודתה בעתיד? האמנם יש לה את האמפתיה והרגישות מחד, ואת יכולת הצבת הגבולות מאידך? האם היא תגיע לעבודה רק כדי למלא את מה שנדרש ממנה, או תגדיל ראש ותשאף באופן אקטיבי לשיפור וקידום היכולות של הילד?
זה השלב שבו נבחר אחת מבין המועמדות. ואם עדיין קשה להחליט איך לבחור תרפיסטית אחת מבין שתיים או יותר?
4. אופציונלי: "מפגש ניסיון"
אם הגיעו לישורת האחרונה שתי מועמדות או יותר, ננסה (בתלות בילד ובהורים, כמובן) לערוך מעין “מפגש ניסיון” בין הילד לבין כל אחת מן המועמדות. במפגש הניסיון הזה נבחן את הקשר שנוצר בין הילד לבין המועמדת ונתרשם מסגנון הטיפול שלה לפני שקיבלה הנחיות טיפוליות.
טיפ:
אמנם חיפוש תרפיסטית לילד עשוי להיות תהליך ארוך ומורכב, אך במצב אידיאלי עדיף למצוא אפילו שתי תרפיסטיות. זאת כדי לשמור על רצף טיפולי: נניח שכל אחת נפגשת עם הילד פעמיים בשבוע בימים שונים, כך שהילד מקבל ארבעה מפגשים. אם תרפיסטית אחת לא יכולה להגיע מסיבות אישיות, חולה או פשוט בחופש, השניה יכולה להחליף אותה או לחפות עליה. כך שלא יקרה מצב שהילד נשאר בלי ארבעת המפגשים השבועיים שלו. זה נכון גם אם יש תרפיסטית אחת חזקה יותר והשניה פחות. במצב אידיאלי עדיף ששתיהן יקבלו הזדמנויות למידה.
5. תחילת העבודה עם התרפיסטית
בחרנו תרפיסטית מבין המועמדות? בשעה טובה! זה הזמן לגשת לעבודה. מנתחת ההתנהגות בונה תוכנית טיפול ומגישה אותה להורים, ולאחר מכן עוברת עם התרפיסטית על מה שנדרש ממנה לעשות.
זאת, תוך התאמת התהליך המקצועי למאפייניה של התרפיסטית שנבחרה: מצאנו תרפיסטית עם ניסיון? נהדר! ואם היא סטודנטית עם ניסיון מועט? גם טוב! התהליך יהיה הרבה יותר צמוד עם מקום לשאלות ותשובות, שכן מנתחת ההתנהגות יכולה ללמד את התרפיסטית כל מה שהיא תצטרך לדעת.
יש לך שאלות נוספות על חיפוש תרפיסטית לילד שלך? באפשרותך ליצור איתי קשר כאן.